Maths Practice Questions for Class 3 with solutions

Maths Olympiad Questions class 3

Maths Practice Questions for Class 3 with solutions | Maths Olympiad Questions class3 ,imo maths olympiad , math olympiad questions for class 3 students taken from previous year papers.

1. A book has 50 pages. Mohit crosses out 4 odd-numbered pages and 5 even numbered pages. How many even-numbered pages are not crossed out?

(A) 9

(B) 20

(C) 21

(D) 39

Explanation:-

If a book has 50 pages, means in that book half means [50/2 = 25] odd number pages and half means [50/2 = 25] even numbered pages.

Mohit crossed 4 odd numbered pages means 25-4 = 21

And 5 even numbered pages means 25-5 = 20

So 20 even numbered pages are not crossed out. Then the correct answer is B.

2. Organize these numbers from the greatest to the smallest:

56, 3 × 8, 29, 2 × 7, 2, 19

(A) 56, 29, 3 × 8, 19, 2 × 7, 2

(B) 56, 2 × 7, 3 × 8, 29, 2, 19

(C) 2, 2 × 7, 19, 3 × 8, 29, 56

(D) 2 × 7, 3 × 8, 29, 2, 19, 56

Explanation:-  

56, 3 × 8, 29, 2 × 7, 2, 19 ,

56, [3*8 = 24], 29, [2*7 =14], 2, 19

With this equation we got the answer is 56,24,29,14,2,19

Now we have to arrange these from greatest to smallest

So …. 56, 29, 24, 19, 14, 2 means 56, 29, 3 * 8, 19, 2* 7, 2 this means the correct answer is A

3. If 21 + 22 + 23 + 24 + 25 is equal to 115, which of the following has the same value as 31 + 32 + 33 + 34 + 35?

(A) 115 + 5

(B) 115 + 25

(C) 115 + 30

(D) 115 + 50

Explanation:-

if we add …… 31 + 32 + 33 + 34 + 35 = 165, we got 165. , now we have to find the option with 165 as answer.

A option 115+5 = 120 [false]   , B option 115 +25 = 140 also false, C option 115 + 30 = 145 also false D option 115+50 = 165 is the correct answer.

4. Akash usually takes 40 minutes to travel to school by bus. If akash misses the bus, it will take another 20 minutes for the next bus to come. If akash misses the bus at 8 a.m., what is the earliest time akash can reach his school?

(A)9:00 a.m.

(B) 8:50 a.m.

(C) 9:10 a.m.

(D) 8:40 a.m.

Explanation :-

Time taken by akash to travel to school is 40 min

He missed the bus at 8 A.M.  And next bus will come after 20 minutes  that means the next bus will come in 8.20 a.m. Travelling time is 40 min.

If we add 40 min to 8.20 ,we get 8.60 min , as we know that 60 min = 1 hour ,so the time he reaches to school is 9.00 a.m.

Correct answer is A 9.00 a.m.

5. Sonia had ` 216. Sonia had twice as much money as her sister. How much money did they have altogether?

(A) Rs. 624

(B) Rs. 324

(C) Rs. 648

(D) Rs. 650

Explanation:-

Sonia had 216 rs. and twice as compared to her sister means her sister has 216/2 = 108 Rs. ,if we add both amount 216+108 we get 324 , so the option B is the correct answer.

6. When Mohit finished his homework, his watch showed that the time was 1:20 p.m. The watch was 15 minutes fast. Mohit took 1 hour 45 minutes to complete his homework. What was the actual time that he started doing his homework?

(A) 10:20 a.m.

(B) 11:20 a.m.

(C) 11:39 a.m.

(D) 11:50 a.m.

Explanation:-

homework finishing time is 1.20 PM , if the watch is 15 min fast that means the correct time of finishing homework is 1.05 p.m. He has taken 1.45 min to complete the homework ,we have to subtract 1.45 min from 1.05 p.m.

What we have to do is convert the time in 24 hour format means 1.05 p.m. means its 13.05 p.m. in 24 hour format ,now we have to subtract  1.45 from 13.05

solution of question 6
Solution of question 6

7. An orange and a pear have a total weight of 490 grams. The pear has a weight of 260 grams. How much lighter is the orange than the pear?

(A) 30 grams

(B) 90 grams

(C) 230 grams

(D) 150 grams

Explanation:-

total weight is 490 grams ,if pear has weight of 260 grams means orange weight is 490-260 = 230. So orange weight is 230 grams which is 3o grams less then pears. , so the correct answer is A

8. Shanaya puts 154 marbles into each of her 20 boxes. She has 28 marbles left. How many marbles does she have altogether?

A. 3052

B. 3108

C. 3080

D. 3256

Explanation:- 

If Shanaya put 154 marbles in each box ,then 20 box has 154 * 20 = 3080  marbles in all boxes . 28 marbles outside the box ,so  3080 + 28 = 3108 total marbles with Shanaya .

Therefore Shanaya has 3108 marbles altogether.

9. 6 pens and 3 pencils cost ` 42. If a pencil cost ` 2, then how much does a pen Cost?

A. Rs. 6

B. Rs. 7

C. Rs. 4

D. Rs. 8

Explanation:-

6 pen and 3 pencils cost rs. 42.

Pencil cost Rs. 2 means  3 * 2 = 6 , so 42-6 = 36

Therefore all pens price is rs. 36 and there are 6 pens means 1 pen price is 36/6 = 6.

Therefore the correct option is A

10. On 1st December, there were 1275 tourists in Kerala. On 2nd December, 983 more tourists came in, and 1163 left for Goa. Calculate the total tourists  were there in Kerala on 2nd December?

A. 2095

B. 2258

C. 1195

D. 1095

Explanation:-

1st December  =  1275 tourists

2nd December =  983 tourists came in

Total Tourist on 2nd is   =  2258

Tourist left for GOA  on 2nd is 1163 so , 2258-1163 = 1095 ,so total 1095 tourist present in 2nd December.

Therefore  correct option is D

11. A man buys 45 bananas for his Chimpanzee every day. How many bananas does he buy in the month of September?

A. 1285

B. 1350

C. 1850

D. 1395

Explanation:-

Man buys 45 bananas per day . September month has 30 days . so 45 * 30 = 1350 .

Therefore the man buys 1350 bananas in September month.

Leave a Reply

%d bloggers like this: