**Profit and Loss Sums**

**Profit and Loss Sums along with solutions for students to understand the problems in Maths.**

**A company buys a product for Rs. 150 and sells it for Rs. 280. What is the profit or loss percentage?**

- The profit can be calculated as the difference between the selling price and the cost price:
- Profit = Selling price – Cost price Profit = Rs. 280 – Rs. 150 Profit = Rs. 130
- Since the profit is positive, the company made a profit on the sale.
- The profit percentage can be calculated as follows:
- Profit percentage = (Profit / Cost price) x 100 Profit percentage = (Rs. 130 / Rs. 150) x 100 Profit percentage = 86.67%
- Therefore, the company made a profit of Rs. 130 on the sale, which is equivalent to a profit percentage of 86.67%.

** **

**A shopkeeper bought a book for Rs. 120 and sold it for Rs. 215. What is the profit or loss percentage?**

- The profit can be calculated as the difference between the selling price and the cost price:
- Profit = Selling price – Cost price Profit = Rs. 215 – Rs. 120 Profit = Rs. 95
- Since the profit is positive, the shopkeeper made a profit on the sale.
- The profit percentage can be calculated as follows:
- Profit percentage = (Profit / Cost price) x 100 Profit percentage = (Rs. 95 / Rs. 120) x 100 Profit percentage = 79.17%
- Therefore, the shopkeeper made a profit of Rs. 95 on the sale, which is equivalent to a profit percentage of 79.17%.

** **

**A company sells a product for Rs. 500 with a profit margin of 20%. What is the cost price of the product?**

- cost price of the product is ‘C’. The profit margin is 20%, which means that the profit is 20% of the selling price:
- Profit = 20% of Selling price Profit = (20/100) x Rs. 500 Profit = Rs. 100
- Use the profit and selling price to calculate the cost price:
- Cost price = Selling price – Profit Cost price = Rs. 500 – Rs. 100 Cost price = Rs. 400
- Therefore, the cost price of the product is Rs. 400.

** **

**A company sells a product for Rs. 1000 with a loss margin of 25%. What is the cost price of the product?**

- cost price of the product is ‘C’. The loss margin is 25%, which means that the loss is 25% of the selling price:
- Loss = 25% of Selling price Loss = (25/100) x Rs. 1000 Loss = Rs. 250
- Use the loss and selling price to calculate the cost price:
- Cost price = Selling price + Loss Cost price = Rs. 1000 + Rs. 250 Cost price = Rs. 1250
- Therefore, the cost price of the product is Rs. 1250.

** **

**A company sells a product for Rs. 480 with a profit margin of 25%. Calculate the cost price and the profit.**

- cost price of the product is ‘C’. The profit margin is 25%, which means that the profit is 25% of the selling price:
- Profit = 25% of Selling price Profit = (25/100) x Rs. 480 Profit = Rs. 120
- Use the profit and selling price to calculate the cost price:
- Cost price = Selling price – Profit Cost price = Rs. 480 – Rs. 120 Cost price = Rs. 360
- Therefore, the cost price of the product is Rs. 360 and the profit is Rs. 120.

** **

**A shopkeeper buys a product for Rs. 100 and sells it for Rs. 80. Calculate the loss percentage and the loss amount.**

- The loss can be calculated as the difference between the cost price and the selling price:
- Loss = Cost price – Selling price Loss = Rs. 100 – Rs. 80 Loss = Rs. 20
- Since the loss is positive, the shopkeeper incurred a loss on the sale.
- The loss percentage can be calculated as follows:
- Loss percentage = (Loss / Cost price) x 100 Loss percentage = (Rs. 20 / Rs. 100) x 100 Loss percentage = 20%
- Therefore, the shopkeeper incurred a loss of Rs. 20 on the sale, which is equivalent to a loss percentage of 20%.

** **