# Money Chapter for Class 3 Worksheet

Money Chapter for Class 3 Worksheet for the students of State / CBSE /ICSE Students by online-shiksha.com

## What is Money?

Money is used to buy things or sell things in our life.

### Some important facts about money are

Unit of money in India is the rupee

1 rupee equal to 100 paise

Money is a combination of rupees and paise a point or dot is used to separate the rupees and paise

Example  —  50.25 means 50 rupees 25 paise

## Conversion of rupees into paise

We know that

1 rupee = 100 paisa

So if we want to convert rupees into paisa we multiply the rupee number  by 100

### Example

Rupees 15 = 15 x 100 = 1500 paisa

Rupees 7.25 = [7×100]+25p = 725 paisa

Rupess 50.50 = [50×100]+50 =5050 paisa

### Exercise  convert into paise

Rs. – 12

Solution  –  [12 x 100 = 1200 ]

Rs. – 15.50

Solution  –  [15 x 100 ] + 50 = 1550

Rs. – 22.75

Solution  –  [22 x 100 ] + 75 = 2275]

Rs. – 30.50

Solution  –  [30 x 100 ] + 50 = 3050]

Rs. – 25.75

Solution  –  [25 x 100 ] + 75 = 2575]

Rs. – 45.25

Solution  –  [45 x 100 ] + 25 = 4525]

## Conversion of paise into rupees.

To convert paisa into rupees we have to divide paisa by 100.

Example:-

5050p = 5050 / 100 = 50.50

8975 p = 8975 / 100 = 89.75

## Addition and Substraction of money :-

Add  rs. 75.25  and rs. 42.50 Add  375 rupees 25 paise  and 115 rupees 45 paise ## Money Word Problems 3rd grade

Shanaya bought a book for Rs. 110.50 and a notebook for Rs. 40.00.How much money does she spend in all?

Solution:-

Book Price = 110.50

NB Price = 40.00

Total Amount Spent = 110.50 + 40 = 150.50

Measurement Chapter

Shanaya receives Rs. 1200 from her grandmother and Rs. 500.00 from her grandfather.How much money does he receive in all?

Solution:-

From Grandmother = 1200.00 Rs.

From Grandfather  =  500.00

Total Amt Received = 1200 + 500 = 1700 Rs.

## Multiplication of Money

Ex- Multiply 14.25 by 7 