Online Shiksha

By Savita S. More

Class 9 English A Truly Beautiful Mind Notes

Class 9 English A Truly Beautiful Mind Extra Question Answers

Choose the correct option.

1.    Where was Albert Einstein born?

  1. a) Berlin
  2. b) Munich
  3. c) Ulm
  4. d) Zurich

    Answer: c) Ulm

 

2.    At what age did Einstein begin speaking?

  1. a) 1 year
  2. b) 2 years
  3. c) 2-and-a-half years
  4. d) 3 years

    Answer: c) 2-and-a-half years

 

3.    What type of toys did Einstein enjoy playing with as a child?

  1. a) Stuffed animals
  2. b) Building blocks
  3. c) Mechanical toys
  4. d) Board games

    Answer: c) Mechanical toys

 

4.    Why did Einstein leave high school at the age of 15?

  1. a) Lack of academic interest
  2. b) Conflicts with teachers
  3. c) Family relocation
  4. d) Pursuit of higher education

    Answer: b) Conflicts with teachers

 

5.    Who was Mileva Maric to Einstein?

  1. a) His mother
  2. b) His sister
  3. c) His cousin
  4. d) His fellow student and later wife

    Answer: d) His fellow student and later wife

 

6.    In which year did Einstein publish his Special Theory of Relativity?

  1. a) 1905
  2. b) 1915
  3. c) 1921
  4. d) 1933

    Answer: a) 1905

 

7.    What relationship did Einstein have with his cousin Elsa?

  1. a) Colleague
  2. b) Mentor
  3. c) Friend
  4. d) Second wife

    Answer: d) Second wife

 

8.    For what theory did Einstein receive the Nobel Prize for Physics?

  1. a) General Theory of Relativity
  2. b) Theory of Quantum Mechanics
  3. c) Theory of Electromagnetism
  4. d) Theory of Special Relativity

    Answer: The Nobel Prize was not awarded for his theories.

 

9.    Why did Einstein emigrate to the United States in 1933?

  1. a) Pursue a new job opportunity
  2. b) Escaping the rise of Nazism in Germany
  3. c) Joining a research institute
  4. d) Reuniting with family members

    Answer: b) Escaping the rise of Nazism in Germany

 

10.    What did Einstein propose in his letter to the United Nations?

  1. a) Formation of a world government
  2. b) Advancement of scientific research
  3. c) Economic cooperation between nations
  4. d) Promotion of education and literacy

    Answer: a) Formation of a world government

 

A Truly Beautiful Mind Fill in the blanks :

 

  1. Einstein’s mother thought his _______ seemed much too large. [HEAD]
  2. At the age of two-and-a-half, Einstein still wasn’t _______.[TALKING]
  3. Einstein’s favorite toys as a child were _______.[MECHANICAL TOYS]
  4. Mileva Maric was a fellow student whom Einstein found to be a “_______ creature.” [CLEVER]
  5. While working as a technical expert in the patent office, Einstein jokingly called his desk drawer the “_______ of theoretical physics.”[BUREAU]
  6. Einstein’s Special Theory of Relativity challenged the notions of _______ and _______. [TIME AND DISTANCE]
  7. After divorcing Mileva, Einstein married his _______ Elsa.[COUSIN]
  8. In 1915, Einstein published his General Theory of Relativity, which provided a new interpretation of _______.[GRAVITY]
  9. Einstein emigrated to the United States in 1933 to escape the rise of _______ in Germany.[NAZISM]

Answer the following questions.

 

Q: When and where was Albert Einstein born?

A: Albert Einstein was born on 14 March 1879 in the German city of Ulm.

 

Q: How did Einstein’s mother perceive him as a child?

A: Einstein’s mother thought he was a freak and believed that his head was too large.

 

Q: What kind of toys did Einstein enjoy playing with as a child?

A: Einstein enjoyed playing with mechanical toys.

 

Q: Why did Einstein leave high school at the age of 15?

A: Einstein left high school at the age of 15 because he felt stifled and clashed with his teachers.

 

Q: Who was Mileva Maric, and what was her relationship with Einstein?

A: Mileva Maric was a fellow student whom Einstein fell in love with and eventually married.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

online-shiksha © 2023 Frontier Theme