Class 7 Science Weather Climate and Adaptation

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

class 7 science weather climate and adaptation for cbse/icse

Question 1. Name the elements that determine the weather of a place.
Ans:  Conditions such as temperature, humidity, rainfall, and wind speed determine the weather of a place.

Question 2.When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?
Ans:  The highest temperature of the day is usually in the afternoon, while the lowest temperature is usually in the early morning.

Question 3. Fill in the blanks:

  1. The average weather taken over a long time is called …….
  2. A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be …… and ………
  3. The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ……… and ……..

Ans:

  1. climate
  2. dry, very hot
  3. tropical, polar

Question 4.
Indicate the type of climate of the following areas:
(а) Jammu and Kashmir : ……….
(b) Kerala : ………
(c) Rajasthan : ………..
(d) Northeast India : ………
Ans:
(a) Moderately humid and hot (very cold in winter).
(b) hot and Humid

(c) Hot and dry.
(d) Humid

Question 5. Which of the two changes frequently, weather or climate?
Ans: It is the weather that changes frequently .

Question 6. Following are some of the characteristics of animals:
(i) Diets heavy on fruits
(ii) White fur
(iii) Need to migrate
(iv) Loud voice
(v) Sticky pads on feet
(vi) Layer of fat under skin
(vii) Wide and large paws
(viii) Bright colours
(ix) Strong tails
(x) Long and large beak
Each characteristic indicates whether it is an adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?
Ans:

Tropical rainforests
Polar regions
Polar regions
Tropical rainforests
Tropical rainforests
regions
Polar regions
Tropical rainforests
Tropical rainforests
Tropical rainforests

Question 7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.
Ans:  Tropical rainforests are generally hot and humid, with continuous rain. The climatic conditions of the area create an ideal habitat for plants and animals.

Question 9. How does elephant living in the tropical rainforest adapt themselves?
Ans:  The elephant has adapted to the conditions of rainforests in many ways.

  • It has a strong sense of smell because its trunk acts as its nose.
  • It also picks up food with its trunk.
  • Its tusks can tear tree bark. It can eat tree bark.
  • Their feet are covered with thick pads. Their enormous weight can be handled by these pads.
  • It is able to hear very well with its large ears.

Choose the correct option which answers the following question:

Question 10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in
(i) polar regions
(ii) deserts
(iii) oceans
(iv) tropical rainforests
Ans:
(iv) tropical rainforests

Question 11. Which features adapt polar bears to live in an extremely cold climate?
(i) A white fur, fat below the skin, keen sense of smell.
(ii) Thin skin, large eyes, white fur.
(iii) A long tail, strong claws, white large paws.
(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.
Ans: (i) A white fur, fat below the skin, keen sense of smell.

Question 12. Which option best describes a tropical region?
(i) Hot and humid
(ii) Moderate temperature, heavy rainfall
(iii) Cold and humid
(iv) Hot and dry
Ans: (i) Hot and humid

 

Leave a Reply

Online Shiksha © 2021 Frontier Theme
%d bloggers like this: