Online Shiksha

By Savita S. More

Maharashtra Board Class 8 Human Body and Organ System MCQ

Maharashtra Board Class 8 Human Body and Organ System MCQ for students to prepare for the exams.

 

1. What is the primary function of the respiratory system?

A. Transportation of nutrients
B. Gas exchange
C. Blood circulation
D. Waste elimination
Answer: B

 

2. Where does external respiration occur?

A. Lungs
B. Heart
C. Liver
D. Stomach
Answer: A

 

3. What is the main function of the diaphragm in respiration?

A. Oxygen absorption
B. Carbon dioxide elimination
C. Air filtration
D. Regulation of breathing
Answer: D

 

4. Which blood vessels carry oxygenated blood away from the heart?

A. Arteries
B. Veins
C. Capillaries
D. Venules
Answer: A

 

5. What is the purpose of capillaries in the circulatory system?

A. Oxygen transport
B. Nutrient exchange
C. Carbon dioxide elimination
D. All of the above
Answer: D

 

6. What is the function of hemoglobin in the blood?

A. Nutrient absorption
B. Oxygen transport
C. Waste elimination
D. Hormone production
Answer: B

 

7. Which blood group is considered the universal donor?

A. A
B. B
C. AB
D. O
Answer: D

 

8. What does the term “systolic pressure” refer to?

A. Pressure during heart contraction
B. Pressure during heart relaxation
C. Pressure in capillaries
D. Pressure in veins
Answer: A

 

9. What is the function of the pleura in the respiratory system?

A. Filtration of air
B. Protection of lungs
C. Gas exchange
D. Regulation of heartbeat
Answer: B

 

10. Which organ is responsible for the production of ATP in cellular respiration?

A. Liver
B. Lungs
C. Heart
D. Mitochondria
Answer: D

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

online-shiksha © 2023 Frontier Theme